Препоръчани:
Реклама
Европейският съд постанови, че Полша трябва незабавно да преустанови действието на закон, който принуждава някои съдии от полския Върховен съд да се пенсионират, предаде агенция "Ройтерс".

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) вече се беше съгласила да премахне закона, който понижава пенсионната възраст за съдиите, след като Европейският съд издаде междинно решение през октомври. Днешното постановление прави решението на съда...
dnevnik.bg - Най-важните новини
"Обща история не означава "един народ, две държави". България и Македония имат обща история, но това е историята как са били част от Османската империя. Можем за кажем и че Македония и Сърбия имат обща история по времето на Югославия."

Това каза за радио "Свободна Европа" македонският историк Петар Тодоров. След коментарите на българския министър на отбраната Красимир Каракачанов за македонския прочит на историята той коментира и дейността...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Два дни. Толкова изминаха от официалния старт на новия сезон в Банско до съобщението на Министерството на околната среда и водите, че легендарният скиор Марк Жирардели е мажоритарен собственик на концесионера на ски зоната "Юлен" АД.

В събота 55-годишният австриец откри ски сезона и поиска "спешна среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министри" за бъдещето на курорта. Петкратният носител на Световната купа в алпийските ски заяви, че е "крайно...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) е недоволен, че когато депутатите пишат законите трябвало да ги обсъждат с гражданите и неправителствените организации, а Върховният касационен съд (ВКС) не обсъждал тълкувателните си решения с никого.

Това се разбра от думите му пред Би Ти Ви в коментар на спешните промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, чийто вносител е той. Предложенията бяха...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Макар и в продължението, на срещата в Катовице беше приета програма за изпълнение на климатичните договорености от Париж. Като цяло обаче борбата срещу вредните емисии не върви. Йенс Турау знае защо.

Да - въпросът, поставен от известния германски изследовател на климата Ханс Йоахим Шелнхубер, е напълно легитимен: в състояние ли е въобще такова мащабна конференция с хиляди участници и неизбежни нощни преговори да се справи с глобалните проблеми на климата? Особено като...
dnevnik.bg - Най-важните новини
В края на миналата седмица беларуският президент Александър Лукашенко направи остри изказвания за Русия, каквито неведнъж изненадващо са идвали от него.

На пресконференция с руски журналисти в Минск той каза, че за него е важно да запази относителна независимост на страната си, макар да няма "абсолютно независими" държави, предават агенция "Белта" и РБК.

Повод за тези думи стана промяна в митата за износ на петрол, от които...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Вече тежкотоварният трафик ще бъде спиран при прогноза за тежка метеорологична обстановка, така че да не се забавя движението по основните пътища. С това обещание транспортният министър Петя Аврамова даде заявка как оттук нататък държавата ще действа при обстановка като вчерашната, когато много пътища останаха непочистени с часове заради обилния снеговалеж. Тя взе участие в извънреден брифинг за състоянието на пътищата в страната, съобщава "Фокус".

Аврамова...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Съдът служебно реши днес, без да бъде отправено искане от някоя от страните, отново да бъде разпитан строителният предприемач Александър Ваклин, по чийто сигнал са обвинени за подкуп бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова заедно с посочения от прокуратурата за посредник Петко Дюлгеров.

Повторният разпит на Ваклин е във връзка с изслушания в съдебната зала аудиозапис от срс, в който се чува разговор на Ваклин с...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Търговската война на Китай със Съединените щати кара някои китайски предприемачи, правителствени съветници и мозъчни тръстове да призовават за по-бързи реформи във втората по големина икономика в света и за освобождаване на частния сектор, който е задушаван от държавен контрол.

Призивите за промяна започнаха да се чуват на по-висок глас с приближаването на ключова годишнина за Китай по-късно този месец. Няма обаче признаци правителството да планира да промени политиката...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Столичната община има намерение да подмени печките за отопление на твърдо гориво на 20 хил. домакинства с алтернативни уреди. Проектът ще струва 44 млн. лева, като за парите общината ще кандидатства по европрограмата "Околна среда". Освен уредите, в сумата са включени и различни анализи за това какви точно да бъдат те и каква е готовността на домакинствата да ги подменят. Това обяви днес зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

Подмяната на отоплителните уреди...
dnevnik.bg - Най-важните новини
"Не съм приключил с вас", така Златан Ибрахимович се обърна към феновете на "Лос Анджелис галакси" и запалянковците в Мейджър лийг сокър (МЛС) по повод постоянните спекулации за негов трансфер в Европа. Шведският нападател потвърди, че остава в настоящия си тим още година.

Ибрахимович, който на 3 октомври навърши 37 години, има договор с "Галакси" до края на 2019 г., когато приключва следващият сезон в МЛС.

Шведът...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК, с което тя налага глоба на БЕХ от над 77 млн. евро, и с нашите правни консултанти ще решим какво да правим, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА. От думите й се разбра, че ангажиментът за плащане на глобата е три месеца. "През това време ние ще направим всичко да защитим нашите национални и финансови интереси", посочи тя.

Пресконференцията беше по повод днешното...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Петкратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски Марк Жирардели обявил на среща с няколко министри, че е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. Той показал оригинални документи, от които се видяло, че притежава 100% от "Такс сървисиз лимитед", която е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. Това се твърди в съобщение до медиите от Министерството на околната среда и водите. На срещата са присъствали министърът на туризма Николина Ангелкова, на...
dnevnik.bg - Най-важните новини