Препоръчани:
Реклама
Изучаване на световните религии не в догматичен, а в ценностен план - това е нова възможност за изучаване по желание на учениците от първи до ХІІ клас на предмета "Религия". Програмата е нова и е публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от министерството на образованието, наред с досегашните възможности за изучаване на християнство - православие, и ислям.

Водещо в нея (можете да я свалите от прикачения файл) е неконфесионалното (което не се отнася до...
Dnevnik.bg - Образование

Бърза връзка с експерт по онлайн безопасност осигурява мобилното приложение SafeNetApp при проблем на дете в интернет, съобщиха от мобилния оператор "Теленор".

С негова подкрепа Националният център за безопасен интернет е разработил апликацията, достъпна за мобилни устройства с операционна система Android и за iOS.

Потребителите могат да сигнализират на консултант за незаконно и вредно за деца онлайн съдържание и поведение по...
Dnevnik.bg - Образование
На заседанието си днес правителството одобри 13-те разработени от министерството на образованието национални програми, които ще осигурят допълнително финансиране през 2018 г. на политики и мерки за равен достъп до качествено образование, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Три от тях са нови - "Заедно за всяко дете", "С грижа за всеки ученик" и "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на...
Dnevnik.bg - Образование
"От Черни връх видяхме, че в София е мръсно."

Това казва едно от над 70-те деца между 4 и 18 години, попитани от Национална мрежа за децата какво мислят за своя град. Прекалено много автомобили "запречват тротоарите и замърсяват въздуха", допълва друго. Инициативата всъщност е на неправителствената организация "Визия за София", а в допитването са включени и близо 20 специалисти, най-вече от образователни институции.
<br...
Dnevnik.bg - Образование
Започва кампанията за прием на документи за първи клас в София, съобщи БНТ. Срокът е до 16 май. Според новата наредба за прием в първи клас най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години.

Повече точки носят и братя или сестри, които учат в желаното училище. Напред в класирането са и деца с трайни увреждания, с починали родители, от многодетни и приемни семейства. Деца, завършили подготвителна група в училището или...
Dnevnik.bg - Образование
Започват Дни на приобщаването 2018 г. – кампания на Центъра за приобщаващо образование, която насочва общественото внимание към ключови предизвикателства пред българското училище. Фокусът на тазгодишното издание на кампанията, организирано под мотото "Дайте им Крила", е върху подкрепата, която семейството, бизнесът и институциите могат да окажат на училището.

За една година работа по програма "Училището има смисъл" има 50% увеличение в мотивацията за...
Dnevnik.bg - Образование
В училищата има недостиг на кадри, най-сериозен е при учителите по математика и физика. Това обяви в интервю за Би Ти Ви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Всяка година се пенсионират около 4 хил. учители, опитваме се да ги задържим в системата, но в дългосрочен план това няма да реши проблема", каза той.

Вълчев напомни, че е предвидено двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на четиригодишния мандат на...
Dnevnik.bg - Образование
Класни стаи в музея ще разказват на децата за различни периоди от развитието на Русе и региона, съобщиха от регионалния историческия музей в града.

Класна стая "Маските на историята" въвежда децата в римската епоха. Те ще научат повече за римските богове и ще изработят маски и въоръжение на римските легионери чрез досег с адаптирани детски сетове от шлемове, брони, мечове, щитове и копия.В класна стая...
Dnevnik.bg - Образование