Препоръчани:
Реклама
След четири години зрелостните изпити ще се провеждат вече на две равнища. Това съобщи на брифинг в Министерството на образованието и науката зам.-министър Таня Михайлова във връзка с анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити от тази година.

Така от 2022 г. учениците ще трябва да се явяват на изпити върху общообразователната и профилираната подготовка. Това означава различни матури в зависимост дали един ученик е изучавал предмет като профилиращ или само като...
Dnevnik.bg - Образование
И през 2018 г. 91 Немска езикова гимназия в столицата оглави класацията с училищата с най-добър резултат по български език и литература на тазгодишните държавни зрелостни изпити, а Американският колеж е начело при гимназиите с отлични резултати от втория зрелостен изпит. Това показа анализ на резултатите от изпитите за 12 клас от май месец, който огласиха днес от Министерството на образованието и науката.

Ето и училищата с най-добър резултат от български език и...
Dnevnik.bg - Образование
Този петък (8 юни 2018 г.) ще се проведе първото издание на фестивала "Младежкото екологично и социално предприемачество и ние". Събитието е своеобразна борса, на която ученици от гимназиален етап представят свои идеи и проекти.

"Имаме възможност да припознаем уникалността във всеки от тях като своя кауза, чието разработване и реализация бихме подкрепили", обясняват организаторите от сдружение "Екосистем Юръп".
<br...
Dnevnik.bg - Образование
Броят на слабите оценки на първия модул на националното външно оценяване по математика след седми клас намалява, а на изпита по български език и литература расте.

На лесната част от теста по математика т.г. има 12 869 двойки в сравнение с 13 533 през 2017 г. Слабите оценки на първата част на изпита по български език и литература, т.нар. тест, са 8166, докато през м.г. са 7761.

Отличните оценки на първия модул по математика са повече спрямо м.г., а...
Dnevnik.bg - Образование
Излязоха резултатите от от националното външно оценяване на седмокласниците по български език и литература и по математика, съобщиха от министерството на образованието.

Родители и ученици мога да видят резултатите на сайта на образователното министерство със съответния идентификационен код на ученика. Просветното министерство ще даде утре пресконференция за обобщените резултати на учениците при външното оценяване след VII клас.

Резултатите от...
Dnevnik.bg - Образование
Спорната задача в теста по български език и литература за 12 клас, в която зрелостниците трябваше да открият граматични грешки и която предизвика полемики, няма да се зачита. Какъвто и отговор да са дали дванадесетокласниците на задачата, те ще получат една точка, обявиха на брифинг днес от министерството на образованието.

След обявяването на верните отговори от матурата в понеделник в социалните мрежи бурно се дискутира седми въпрос от теста и дали той е сгрешен. Вчера...
Dnevnik.bg - Образование
Днес в се провежда вторият задължителен зрелостен изпит по избор за дванадесетокласниците и националното външно оценяване по математика за седмокласниците, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.

В 6.30 ч. ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.

Изпитът започва в 8.00 часа и продължава 4...
Dnevnik.bg - Образование
Ден след обявяването на верните отговори на матурата по български език и литература за зрелостниците в социалните мрежи бурно се дискутира седми въпрос от теста и дали той е сгрешен. Днес от министерството на образованието коментираха казуса. Ето спорният въпрос:

7. В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.
Б) Убедително...
Dnevnik.bg - Образование
Васил Стойнов, на 28 години, е практикуващ юрист и докторант по административно право. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Свободния университет в Берлин. Всичките му детски мечти са свързани с хуманитарни професии и науки, така че юридическата професия е естествена еволюция на детските му представи за работата му.

Той е автор на приложението "Праводач", което под формата на игра развива и насърчава правната култура и...
Dnevnik.bg - Образование
Нека излишният стрес бъде много далеч от темата ни днес, защото това е едно състезание, нека децата да го приемат по този начин и техните родители също. Това призова днес по БНТ началникът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева по повод първия от поредицата национални външни изпити за децата от четвърти клас, този по български език и литература.

Днес т. нар. малки матури започнаха в 10 часа едновременно в цялата страна и обхванаха близо 64 хиляди...
Dnevnik.bg - Образование
С националното външно оценяване (НВО) по български език и литература на 10 май започва поредицата от изпити, които се провеждат всяка година за всички ученици от четвърти клас през този месец, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието. В първия ден учениците ще бъдат оценявани върху диктовка и текст за четене с разбиране, към който има 11 задачи.

На 14 май ще се състои изпитът по математика, на 16 май е изпитът по "Човекът и обществото", а на...
Dnevnik.bg - Образование
До края на 2020 година 90% от децата на 4 години ще бъдат обхванати в системата на предучилищното образование с цел по-добра адаптация в процеса на обучение в начален етап. Това предвижда приетият от правителството днес план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските...
Dnevnik.bg - Образование
За издръжка на децата в частните детски градини и училища и за стипендии на учениците в частните училища правителството одобри на заседанието си днес допълнителни трансфери към общини в размер на 2 140 039 лева. Средствата са предвидени в централния бюджет, се уточнява в съобщението от пресцентъра на кабинета.

Частните детски градини и училища бяха включени в системата на държавно финансиране със Закона за предучилищното и училищното образование.
<br...
Dnevnik.bg - Образование
"Гражданите, политиката и демокрацията", "Гражданите, правата и отговорностите", "Идентичностите и различията в обществото". Върху тези теми акцентира новият предмет "Гражданско образование" в ХІ клас, чийто проект на учебна програма е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството на образованието (можете да го свалите от прикачения файл).

За обществено обсъждане е публикувана и програмата на "Гражданско...
Dnevnik.bg - Образование
Изучаване на световните религии не в догматичен, а в ценностен план - това е нова възможност за изучаване по желание на учениците от първи до ХІІ клас на предмета "Религия". Програмата е нова и е публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от министерството на образованието, наред с досегашните възможности за изучаване на християнство - православие, и ислям.

Водещо в нея (можете да я свалите от прикачения файл) е неконфесионалното (което не се отнася до...
Dnevnik.bg - Образование