Препоръчани:
Реклама
Собствениците на апартаменти във Виена ще могат по-трудно да печелят пари от платформите за краткосрочно отдаване под наем като Еърбиенби (Airbnb), предаде ДПА, цитирана от БТА. Според нов проектозакон на общинските власти на Виена собствениците няма да могат да предлагат няколко апартамента. Ще остане законно отдаването под наем само на едно собствено жилищно пространство.

Изследване на Техническия университет на Виена показа, че миналата година 2000 апартамента в града...
dnevnik.bg - Недвижими имоти
Цената на земеделската земя в България е скочила почти двойно за петгодишен период, отчита анализ на "Евростат" за цените и наемите на земеделска земя в ЕС през 2016 г.

През 2011 г. един хектар (1 хектар е равен на 10 декара) земеделска земя е струвал средно около 2100 евро, докато през 2016 г. цената му се е покачила почти до 4000 евро, сочат данните на Европейската статистическа служба.

Най-скъпо се е продавала земята в Североизточния...
dnevnik.bg - Недвижими имоти
Напоследък българи се оплакват в Европейския потребителски център от това, че са станали жертва на съмнителни сделки с така наречения таймшеър. Това е покупката на право на ползване на къща или апартамент в туристически комплекс за почивка за определен период през годината. При това разходите по поддръжката на имота се поделят между всички собственици.

По оценки на центъра услугата става все по-популярна сред българите, но успоредно с възможностите се получават и...
dnevnik.bg - Недвижими имоти
Исканията за жилищен ипотечен кредит за първите два месеца на година са с над 60% повече от колкото през същия период на 2016 г, съобщиха от Пощенска банка. Анализът на кредитната институция показва, че най-голямо е търсенето в големите градове на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, които формират около 90% от общия бизнес. Интересът на клиентите за покупка на жилища е насочен не само към самите градове, но и към населените места около тях, които имат изградени...
dnevnik.bg - Недвижими имоти
Над 400 хил. граждани на Руската федерация имат втори дом в България. Данните съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на посещение в Москва.

Справка на "Дневник" в официалните държавни регистри, направена през втората половина на 2016 г., показа, че руските граждани - собственици на имоти в България, са малко под 74 хил., но заедно с членовете на семействата им броят е по-голям.

Русия е на пето място по брой туристи,...
dnevnik.bg - Недвижими имоти
През януари 2018 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство" е с 5.1% над равнището от предходния месец и с 24.2% по-висок спрямо януари 2017 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Това е най-голямото нарастване на показателя за месеца от началото на финансово-икономическата криза през 2008 г.

През първия месец на тази година спрямо предходния увеличението на сградното строителство е с 5.3%, а на...
dnevnik.bg - Недвижими имоти
Изминалата 2017 г. е рекордна за инвестиционния имотен пазар в България по обща стойност на сключените сделки – 957 млн. евро, се казва в последния доклад на международната компания за недвижими имоти Colliers за България. За сравнение, равносметката за 2016 г. показва 262 млн. евро, а за 2007 г. - 594 млн. евро. Повече от половината (70%) от реализираните през 2017 г. транзакции са с търговски центрове. Следващо място заемат офис площите – 17%.


Продължава...
dnevnik.bg - Недвижими имоти
Събарянето на монумента "1300 години България" пред НДК е градският бъг на годината. Това решиха единодушно журито и публиката в тазгодишното издание на конкурс, организиран от блога за архитектура WhATA. В тази категория номинирани още бяха Ремонтът на НДК, събарянето на Двойната къща на бул. "Васил Левски" в София, Пловдив се готви за културна столица и лъвът, появил се на мястото на паметника "1300 години България".

В осмото издание на...
dnevnik.bg - Недвижими имоти
Сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в София, показват данните на агенция "Имотека", част от холдинга AG Capital.

Жилищата с две спални се търсят от клиентите, които търсят своя първи дом и имат перспектива за разрастване на семейството. Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за жилище на близо 30% от клиентите.

"Растящите и стабилни доходи, които младите...
dnevnik.bg - Недвижими имоти
Строителството на жилищни сгради се увеличава за година, нараства площта им и броят на жилищата в тях. Строителството на административни сгради намалява, но площта им е по-голяма. Това показват данните за издадените разрешителни за строеж и започнатите обекти през последното тримесечие на 2017 г., съобщи Националният статистически институт.

Най-много разрешителни за строеж и най-активното ново строителство е в област Пловдив.
През четвъртото тримесечие на 2017...
dnevnik.bg - Недвижими имоти
Президентът Румен Радев наложи вето на приетия на 24 януари Закон за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал. Става въпрос за неговите преходни и заключителни разпоредби, които изменят Закона за опазване на земеделските земи, свързани с правилата за промяна на предназначението на земеделските земи, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Искане за вето на закона дойде от няколко природозащитни организации, които обявиха, че с него се дава...
dnevnik.bg - Недвижими имоти