Препоръчани:
Реклама
Референдумът срещу еднополовите бракове в Румъния определено не е нещо, което идва от обикновените хора в румънското гражданско общество. Видяхме движение на сили, на непрозрачни организации в Източна Европа, в Словакия, Хърватия и Румъния, фокусиращи се върху това да съберат обществена и политическа подкрепа срещу ЛГБТ хората и да ги превърнат в изкупителна жертва за няколко въпроса, опитвайки се да направят целия обществен дневен ред по-консервативен.

Това заяви по...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Европейската народна партия (ЕНП) избра германеца Манфред Вебер за свой водещ кандидат за изборите за европарламент през 2019 година.

При гласуването 46-годишният баварец е получил 79.2% от гласовете на делегатите на ЕНП. Съперникът му, бившият финландски премиер Александър Стуб, е получил 20%.

Повече от 700 делегати от най-голямата партия в Европейския парламент трябваше да изберат днес нейния водещ кандидат ("шпиценкандидат", от немската...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Жителите на София ще могат да подават сигнали за проблеми предизвикани от ремонта на ул. "Граф Игнатиев" на специална телефонна линия, каза днес пред журналисти Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в общината.

Сигнали за ремонта ще се приемат още на специален електроенен адрес и на страницата "Транспорт за София" във "Фейсбук". Ремонтът започна на 7 май, като изпълнението му е постоянен повод за критики от гражданите. Телефонната...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Европейската комисия за пръв път уведоми днес България, че продължава да поддържа по-широк от позволеното в ЕС кръг от лица, за които не изпраща автоматично информация на останалите страни членки. Данните трябва да са за това какви са техните финансови приходи, включително дивиденти, капиталови печалби и салда по сметки.

Това е първата от три стъпки в наказателна процедура и ако до два месеца властите в София не предприемат коригиращи действия, еврокомисията може да...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Европейската комисия понижи прогнозата си за растежа на българската икономика през тази година от 3.8%, колкото предвиждаше през пролетта, на 3.5%. Обяснението е в забавянето на износа. Прогнозата на Международния валутен фонд от октомври е растежът за годината да е 3.6%, каквото е очакването и на Министерството на финансите.

В есенната прогноза на ЕС, разпространена днес, се отбелязва, че въпреки забавянето растежът на българската икономика остава значително над средния...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Европейската комисия предупреди днес България, че изостава с повече от 3 години от крайния срок, в който е трябвало да информира как е пригодила националното законодателство към директива на ЕС от 2014 г. за временната забрана (замразяване) и конфискацията на средствата и облагите от престъпна дейност в ЕС.

Става дума за т.нар. мотивирано становище, което е втората от мерките срещу държави нарушителки, ако властите в София не изпратят адекватен отговор до два месеца,...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Европейската комисия реши да изпрати официално уведомително писмо на България заради неправилното прилагане на законодателството на ЕС в областта на убежището.

Комисията е установила, че недостатъците в българската система за предоставяне на убежище и свързаните с нея помощни услуги са в нарушение на разпоредбите на Директивата за процедурите за убежище, Директивата относно условията на приемане и Хартата на основните права.

Опасенията са за...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Нападателят на "Ювентус" Кристиано Роналдо смята, че бившият му клуб "Манчестър юнайтед" с нищо не е заслужил победата в мача между двата отбора. Англичаните спечелиха с 2:1 в Торино след късен обрат в срещата в Шампионската лига.

"Доминирахме през целия мач, имахме повече възможности за отбелязване на гол и няколко пъти можехме да приключим всичко", заяви португалецът.

"Манчестър" не направи нищо, с което да...
dnevnik.bg - Най-важните новини

dnevnik.bg - Най-важните новини
Европейската комисия настоятелно призовава България да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от 5 април 2017 г. Съдът установи, че България е нарушила задълженията си според Директивата за качеството на въздуха, като не спазва изискванията за пределно допустимите концентрации на ФПЧ10 в атмосферния въздух и за свеждане до минимум на продължителността на периода на превишаване на стойностите.

Макар да отбелязва, че е постигнат известен напредък, комисията е обезпокоена от...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Изплащането на обезщетението от до 20 заплати на магистрат, срещу когото се води разследване или дисциплинарно производство, ще накърни авторитета на съдебната власт. Да получи тази сума при напускане на система не е част от конституционно гарантираните му трудови права, а еднократна благодарност за положените усилия в правораздавателната му дейност, за личния му принос за утвърждаване на върховенството на правото.

Това са основните мотиви, с които днес Конституционният...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Сондата "Паркър" е невредима, след като навлезе във фотосферата на Слънцето - тази част от звездата, която остава да се вижда от Земята при пълно слънчево затъмнение. Апаратът се намира на само 24 млн. км от звездата, с което постави и рекорд за най-близко намиращ се до Слънцето обект, създаден от човека. Това се разбира от официално съобщение на американската космическа агенция НАСА.

Така първият голям тест за "Паркър" премина успешно. Сондата успя да...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Три часа след като се разбра, че главният прокурор Сотир Цацаров иска имунитета му заради изнудване, зам.-председателят на парламента и лидер на "Воля" Веселин Марешки обяви от трибуната, че се чуди защо вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов все още е на свобода след разкритията за схема за корупция при получаване на българско гражданство от чужденци. Той изрази надежда прокуратурата вече трескаво да събира данни за участието на Каракачанов в тази схема.
<br...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Европейската комисията реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България за това, че държавата не е осигурила правилното транспониране и прилагане на законодателството на ЕС за безопасността на железопътния транспорт.

Директивата изисква от държавите членки да създадат разследващ орган, който в своята организация, юридическа структура и при вземането на решения е независим от железопътните предприятия, управителя на инфраструктурата, органа, налагащ таксите, органа,...
dnevnik.bg - Най-важните новини