Препоръчани:
Реклама
Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз се договориха тази вечер да удължат с шест месеца икономическите санкции срещу Русия заради ролята й в Източна Украйна, предадоха световните агенции.

"Санкциите срещу Русия бяха продължени единодушно за още шест месеца заради липсата на напредък в изпълнението на Минските споразумения" за уреждане конфликта в Източна Украйна, написа в "Туитър" говорител на председателя на Европейския съвет...
dnevnik.bg - Най-важните новини
"По-честно ще е след името на всяка партия да има наставка, която да показва нейния основен спонсор. То да присъства и в бюлетините. Ще има продуктово позициониране, телевизиите няма да може да им казвате имената в новините, но можете да ги включите в рекламните блокове", коментира днес пред Би Ти Ви идеята за частно финансиране на политическите формации омбудсманът Мая Манолова. Още вчера тя предупреди, че ако такива текстове се приемат от депутатите, ще ги атакува пред...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Борис Джонсън и Джереми Хънт останаха вчера последните двама кандидати в надпреварата за лидер на британските консерватори, който вероятно ще стане и следващият премиер на страната, предадоха световните агенции.

На петия тур от гласуването Джонсън получи гласовете на 160 от 313-те депутати от Консервативната партия, а Хънт - на 77. Министърът на околната среда Майкъл Гоув остана последен, трети, със 75 гласа и отпадна от надпреварата.

Така фаворитът...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Петото изданието на фестивала "Франкофоли" започва днес и в неговите два дни публиката ще може да чуе на живо изпълненията на американската изпълнителка LP, французина Кеджи Жирак, френската електро-суинг група "Караван Палас", Котарашки и музикантите му, както и румънската група "Моранди".

Тазгодишното издание ще се проведе в градския парк "Македония" и ще е с вход свободен. Миналата година фестивалът, в който участва Ройшин Мърфи,...
dnevnik.bg - Най-важните новини
С безпрецедентни действия и в опит да се спрат зачестилите корупционни скандали Световната футболна федерация (ФИФА) постави под специален надзор Африканската конфедерация (CAF). Това стана ясно след конгреса на организацията преди началото на турнира за Купата на африканските нации.

Изпълнителният комитет на CAF взе решение да отстъпи контрола, а ФИФА взима мерки, като назначи генералния секратар на световната федерация Фатма Самура. Тя ще изпълнява ролята на върховен...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Фондация "Истина и памет" публикува отворено писмо до министъра на просветата Красимир Вълчев заради новите учебници по история и цивилизации за 10 клас за учебната 2019/2020 г. С него се иска да се предприемат действия за спирането или фундаментална преработка на част от учебниците. Фондацията е неправителствена организация в обществена полза, основана от разследващия журналист и изследовател Христо Христов през 2016 г. с цел да подпомага създаването на обективна обществена оценка за...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Великобритания, Франция и Германия готвят нов опит да задържат Иран в ядреното споразумение от 2015 г. въпреки заплахата на Техеран да наруши едно от централните му ограничения. Те обаче може би наближават края на пътя на дипломацията, по който тръгнаха преди повече от 15 години. Трите европейски страни (Е3) положиха много усилия да поддържат споразумението между големите световни сили и Иран на изкуствено дишане, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп едностранно се изтегли от него миналата...
dnevnik.bg - Най-важните новини
С променен облик европейските олимпийски игри се завръщат на спортната сцена. Събитието ще се проведе за втори път от 21 до 30 юни в Минск, като церемонията по откриване е днес от 20 ч.

Надпреварата е еквивалент на олимпийските игри, но в нея участват само състезатели от Европа. Форумът се организира веднъж на четири години под ръководството на европейските олимпийски комитети, като първите игри през 2015 г. се проведоха в Баку.

Сега 3667...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Ясно е, че е време за почивка - от учене, класни и презентации. За младите почитатели на музиката обаче е рано за отпускане. Особено ако са тийнейджъри, не ги мързи да учат допълнително и биха опитали да превърнат музиката в своя професия. Сега те могат да кандидатстват за стипендия, която да им осигури 4-годишно безплатно обучение.

Частното музикално училище Voice Academy в София, което навлиза в десетата си година, набира талантливи ученици, за да ги превърне в...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Спорът за принадлежността на Гоце Делчев насочи вниманието към работата на комисията за исторически и образователни въпроси, около която не се вдигаше много шум през последните месеци. Създадена като резултат от Договора за добросъседство, подписан през лятото на 2017 г., тя се препъна във въпроса и пред медиите дискусиите се водиха и между министри от двете държави.

"Дневник" потърси за мнение и журналиста Владимир Перев - българин от Северна Македония, който...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Новите текстове в Закона за защита от шума в околната среда нямат абсолютно никаква стойност, както нямаше стойност и досегашният му вариант. А прилагането му ще е все така имитационно или репресивно – според случая, в който трябва да бъде използван. Защото законотворното двуличие в България стана норма, с която се демонстрира безконтролна власт, а не контрол на властта.

В конкретния случай с поправките в Закона за защита от шума в околната среда всички очаквания за ефект...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил нанасянето на военни удари срещу ограничен брой цели в Иран, но се е отказал в последния момент - докато самолетите вече са били във въздуха, а корабите са заели позиции. Това се е случило тази нощ е и трябвало да бъде американският отговор на свалянето от Иран на дрон в международно въздушно пространство, твърди в."Ню Йорк таймс".

Няколко високопоставени служители в администрацията на президента са разказали за...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Единствено БСП от партиите, които имат право и получават субсидия от държавата, декларира, че финансира дейността си и с дарения. В отчета си за 2018 г. пред Сметната палата социалистите са обявили, че са получили 326 393 лева дарения от 407 физически лица. Голяма част от тях са депутати от "БСП за България", а размерът на дарението обикновено е 1000 лв.

В момента законът позволява партиите да получават дарения единствено от физически лица и то до 10 000 лева....
dnevnik.bg - Най-важните новини
Текстът е препечатан от "Дойче веле".

Да започнем със самата диагноза. За да е пленена една държава, необходимо и достатъчно условие е да има трайно срастване между управлението и определени корпоративни интереси. В България това срастване се наблюдава в следните сфери:

Четири примера

- Разследващите и наказателните органи работят срещу части от опозицията и никога срещу ядрото на управлението. В България това ядро е...
dnevnik.bg - Най-важните новини
Лидерите на 28-те страни от Европейския съюз не успяха да се договорят кого да предложат за водещите ръководни постове, включително председател на Европейската комисия и управител на Европейската централна банка. Нов опит ще бъде направен на извънредна среща на 30 юни - само два дни преди учредителното заседание на новия Европейски парламент, където очакват да им предложат за одобрение имената.

Няма мнозинство за никого от кандидатите. Ще се срещнем отново на 30...
dnevnik.bg - Най-важните новини